Back to Question Center
0

Usoda usoda Stubov na Wiki - Semaltov odgovor

1 answers:

Wikipedija je najpomembnejši repozitorij, ki omogoča uporabnikom iz vsega sveta dostop do visokokakovostnih informacij vseh vrst. Wiki pokriva široko paleto akademskih tem in političnih ideologij. V zadnjem času so se uredniki in prostovoljci Wiki pogovarjali o izbrisu dolgotrajnega članka s tremi črkami na spletnem mestu Wikipedije.

Julia Vashneva, Semalt Manager za uspeh kupcev, pravi, da je bil članek o krvnem proteinu "Hemovanadin" tema razprave, potem ko so nekateri uredniki začeli predlog, ki zagovarja odstranitev članka na Wikipediji. Po besedah ​​Andrea James je članek obnovljen na spletni strani. "Hemovanadin" je dober znanstveni članek, ki je izredno pomemben za učenjake in študente.

Andrea James je impliciral, da se je članek "Hemovanadin" soočal z ekstremno različico Wiki, ki se imenuje "deletionizem". Odprava dragocenih informacij iz Wikipedije je velika grožnja sektorju izobraževanja, ki uporablja Wiki kot njihov glavni vir referenc. Wikipedia že več kot 14 let zagotavlja strankam, ki obiščejo spletno stran, dnevne informacije, da pridobijo znanje.

Razumevanje, kako deluje Wikipedia

Deletionizem je zapletena ideologija, ki jo je mogoče razumeti samo, če ima in sledi okviru, kako deluje Wiki. Wikipedija upravlja skupnost, ki jo sestavljajo prostovoljci in uredniki, ki določajo politike in smernice, ki urejajo uporabo Wikipedije. Uredniki ustvarjajo in urejajo znanstvene članke, ki so na voljo na Wiki.

Za vključitev v Wikipedijo mora ideologija izpolnjevati določene standarde in pravila, vendar se merila razlikujejo glede na temo. Na primer, na področju akademskih znanosti so standardi prepoznavnosti očitni. V drugih sektorjih se urejanje in brisanje člankov razlikuje glede na percepcijo urednikov, kar je veljalo v članku iz "Hemovanadina".

Wikipedija temelji na tem, da prostovoljci razumejo svoje politike in smernice. Vendar različni prostovoljci razlagajo politiko drugače, primera, ki vodi do brisanja. Uredniki so zavezani in namensko osebje, ki dela za dobro počutje mesta. Vendar ljudje delajo napake, prav tako tudi Wikipedians.

Hemovanadin je primer članka, ki je bil vključen samo v Wikipediji, ki ga je treba razviti in urediti kasneje. Vendar je treba določiti standarde za prepoznavnost, da omejijo nalaganje znanstvenih elementov, ki ne izpolnjujejo standardov. Brisanje sestavljenega gradiva je veliko bolj udobno v primerjavi z ustvarjanjem novih člankov. Črtanje člankov, ki so jih ustvarili novi uredniki, je lahko malo frustrirajuće, zlasti ko pride do brisanja in uredniki ne dobijo pojasnila, zakaj so bili njihovi izdelki odstranjeni iz Wiki.

Veliko število članov škrbine je odvisno od mikropodatkov. Preveč sprememb v določenem razdelku spremeni prvotni kontekst besedila. Trenutno so uredniki prispevali k upoštevanju prispevkov, ker samo zato, ker članek ima preverljive vire, samodejno ne izpolnjuje standardov prepoznavnosti. Tukaj so nasveti o tem, kako je mogoče urejati členove za premikanje, da bi se izognili brisanju.

  • Razvrščanje člankov o starostnikih glede na teme
  • Izboljšanje in označevanje člankov o škrbi za širitev
  • Uvajanje različnih barv za označevanje povezav, ki vodijo do členov škrbice

Teoretično je dodajanje koristnih informacij za člene škrbine veliko boljše od brisanja celotnega članka iz Wiki. Slog izdelka je tudi pomemben. V člankih, ki se ne ujemajo s slogom enciklopedičnih izdelkov, obstaja tveganje, da bi se soočili z brisanjem Source .

November 29, 2017