Back to Question Center
0

Semalt: Kako Wiki dela na različnih jezikih?

1 answers:

Oliver King, Semalt Manager za uspeh strank, pravi, da ima Wikipedija širok nabor podatkov, člankov in vsebin v različnih jezikih, urednike pa spodbuja, da ustvarijo manjkajoče članke o tej velikanski enciklopediji . Varno je reči, da Wikipedia obstaja v več kot tristo jezikih, vendar je večina nepopolnih in relativno majhnih. Ljudje iz vseh delov sveta vsak dan obiščejo Wikipedijo in preiščejo več kot 300 jezikovnih izdaj. Nekateri od njih iščejo določene članke in vsebine, ki jih je napisalo več sto tisoč prostovoljcev, ki so odgovorni za gradnjo in vzdrževanje te slavni in brezplačne enciklopedije. Obiskovalci Wikipedine večinoma iščejo članke v angleškem jeziku, drugi pa 30 milijonov vpisov Wiki - phon per hotel offerte.

Demokratizirati dostop do znanja

Da bi pisateljem in urednikom različnih jezikovnih skupnosti pomagali oceniti manjkajoče članke, so računalniški strokovnjaki sklada Wikimedia Foundation in Stanford uspešno ustvarili nekaj orodij. Eden od njih pomaga prepoznati pomembne članke, ki še niso na voljo v določenem jeziku. Uredniki nato uporabijo ta priporočila za izdelavo novih člankov. Če so uredniki in pisci večjezični, potem je iskanje člankov v drugem jeziku in njihovo prevajanje v lokalni jezik za bralce Wikipedije zelo enostavno.

Torej bo ta sistem najprej določil urednika Madagaskarja, ki želi pisati v francoskem jeziku, in od urednika zahteval, naj izpiše manjkajoče dele članka in ga objavi v malagaški Wikipediji . Tako lahko uredniki ustvarijo članke za različne ljudi na svetu, kar lahko vpliva na splošno uporabniško izkušnjo.

Raziskovalci fundacije Wikimedia Leila Zia in Ellery Wulczyn so sodelovali s študentom Stanfordske univerze Robertom Westom, da bi predstavili poročilo na mednarodni konferenci o svetovnem spletu v Montrealu. Po njihovem mnenju ima Wikipedija obsežno količino podatkov, med svojimi členi pa obstaja močna povezava .

Znanstveniki so začeli ustvarjati sezname člankov v različnih jezikih in navzkrižno navajati sezname, da bi ugotovili, kateri članki manjkajo v katerih jezikih. Potem so ocenili pomen vseh manjkajočih člankov, ki temeljijo na geografskem in kulturnem pomenu. Namen je čim prej objaviti manjkajoče članke in jih bolje uvrščati .

Priključitev odprtin

Raziskovalci so preskusili prostor s številnimi eksperimenti. Projekt so začeli z več kot 4 milijoni člankov, napisanih v angleškem jeziku, in ugotovil, da v razdelku francoske Wikipedije manj kot 1,5 milijona člankov. Strokovnjaki so nato izbrali 300.000 pomembnih člankov v angleškem jeziku in jih prevedli v francoski jezik. Članki so bili razdeljeni v tri glavne skupine več kot 100.000 člankov vsakega in so bili predani najboljšim in najbolj izkušenim urednikom. Preizkusni poskus je vključeval dve glavni skupini šestih tisoč urednikov in pisateljev, ki so v dvanajstih mesecih pred poskusom opravili več popravkov v francoskem in angleškem jeziku. V juniju 2015 so vsi uredniki prejeli e-poštno sporočilo, ki navaja edinstvene manjkajoče članke, od njih pa so zahtevali, da prevedejo celoten seznam člankov iz angleškega v francoščino. Mesec dni kasneje so strokovnjaki dostopali do kreiranja manjkajočih člankov in ugotovili, da bi lahko povečali stopnje ustvarjanja ekoloških izdelkov. Na podlagi vseh teh rezultatov je Wikipedia Foundation razvil nekaj eksperimentalnih orodij, v katerih lahko uredniki in pisatelji najdejo vrzeli v svojih lokalnih jezikih in opozorijo na določene vnose.

November 29, 2017