Back to Question Center
0

Semalt: Človek, ki je uredil tri milijone člankov Wiki

1 answers:

V tem članku bo Oliver King Semalt Manager Customer Success Manager vam povedal o programski opremi Svenker Johansson, ki je v Wikipediji uspešno ustvaril milijone člankov in kako je postal eden od najbolj znanih in plodnih urednikov te spletne strani enciklopedije. Ta švedski učitelj fizike je splošno znan kot Lsj. Ustvaril je Lsjbot, avtomatiziranega urednika Wikipedije, ki je Svenkeru pomagal ustvariti veliko člankov iz Wikipedije za svojo švedsko različico.

Do zdaj je Lsjbot ustvaril tri milijone člankov v različnih različicah Wikipedije in dosegel več kot deset milijonov posameznih ureditev. Johansson pravi, da je glavna naloga ustvariti članke o različnih vrstah živali in rastlin, večina njegovih urejanj pa je povezana le s to nalogo. Čas je bil, ko je imela Wikipedija samo nekaj pošto, vendar Johansson trdi, da so danes vse bolj pomembni in morajo biti del Googla in Wikipedije - fedora fedora 5 public.

Vendar pa obstajajo omejitve glede tega, kaj lahko storimo z boti. Boti so pomembni, ker pomagajo ohraniti veliko dela in ustvariti različne članke na Wikipediji. Njegova angleška različica ima na milijone objavljenih člankov in se v veliki meri uporabljajo za popravilo vandalizma. Kjerkoli po svetu, se najdejo popravila in posodobitve starih stvari, arhivirajo obstoječe razprave, spreminjajo kategorije člankov iz Wikipedije in dodajajo točne datume žigov v ročna poročila o težavah..

Ali roboti pišu zgodovino NASA?

Ena od glavnih nevarnosti tega pristopa je članek, ki se zaključi z zgodovino NASA. Veliko ljudi verjame, da so ti izdelki ustvarili te članke in veliko avtomatičnih programov, ki so bili vključeni v njihovo objavo. Leta 2008 je bil algoritem znan kot ClueBot II, ki je uspešno napisal petnajst tisoč člankov iz Wikipedije o asteroidih. Preprosto je prepisal javne podatke in pretvoril podatke iz zbirke NASA v članke iz Wikipedije. Te članke so uredili boti, ki so spremenili svoje oznake in jih povezali med seboj za povratne povezave . Ti boti so celo spremenili angleške različice člankov iz Wikipedije v kitajske različice. V letu 2012 je bila ta stvaritev razveljavljena, človeška bitja pa so opravljala vse delo.

Boti ali roboti potekajo s posebnimi postopki odobritve

Erik Moller, namestnik direktorja in sodelavec Fundacije Wikimedia, ki je odgovoren za nadzor spletnega mesta, je nekaj primerov predstavil o podjetju Cluebot. Pravi, da celovita politika ureja uporabo robotov ali boksov na Wikipediji. Povedal je Guardianju, da zaradi svojih omejenih lastnosti, lastnosti in možnosti niso primerni za delo na tej velikanski enciklopediji. Večina boksov poteka po težkem postopku odobritve, kjer določajo ljudi, ali so naloge, ki jih opravljajo, smiselne ali ne. Boti, ki redko izvajajo nepotrebne zaposlitve, so takoj zavrnjeni ali zaprta za celo življenje.

Moller prav tako priznava, da se strukturirani podatki o Wikipediji in njegovih projektih ohranjajo na različne načine, kar pomaga ohranjati posodobitve in zmanjševati potencialne človeške napake pri ročnem posodabljanju in uvažanju številk.

Wikipedija je ena od spletnih strani, ki ima veliko člankov. Johansson je zagovarjal prakso ustvarjanja samih milijonov člankov, pri čemer je dejal, da je uporabil robotsko uporabo robotov in robotov ter jih odobril višja oblast, preden jih je uporabil v Wikipediji.

November 29, 2017