Back to Question Center
0

Biased Wiki: dejstvo ali fikcija? - Semalt deli svoje mnenje o zadevi

1 answers:

Julia Vashneva, Semalt Manager za uspeh strank, pravi, da so raziskovalci in učenjaki s šole za poslovanje Harvarda pred kratkim izvedli študijo primera, ki je primerjala baze podatkov Wiki in Encyclopedia Brittanica. Raziskovalci so ocenili več kot 4.000 člankov v angleščini, ki se osredotočajo na bolj sporne teme, kot je politika Združenih držav.

Feng Žu in njegov soavtor Shane Greenstein sta kategorizirala več kot 4 - blues brothers black and white.000 člankov kot "rdečih" ali "modrih", da bi zaključila politični začetek leta 2012. V intervjuju je Shane izrazil svojo hvaležnost glede uspeha Wikipedia, kljub političnim razlikam med demokrati in republikanci.

Both Shane Greenstein in Feng Zhu sta določila ključne fraze, ki jih večina uporablja vsaka stranka, da bi lahko prišli do zaključkov političnih znanosti. Wiki je najbolj obiskana spletna stran na planetu, zato so raziskovalci in učenjaki identificirali ključne fraze, ki so bili tako revnosni tako za republikance kot za demokrate.

Republikanci so verjetno uporabljali ključne fraze, kot so "priseljevanje" in "gospodarska blaginja". Po drugi strani pa bi demokrati verjetno uporabljali "državljanske pravice" in "vojno stanje". V začetnih fazah so množični členi in skripte zavzeli stran liberalnih pogledov, zato so prikazali obliko pristranskosti v primerjavi z Britannico.

Wiki igra pomembno vlogo v medsebojni interakciji. Wikipedia avtorjem daje enako raven, da bi razpravljali o svojih razlikah in političnih ideologijah. Raziskovalci s šole za poslovanje Harvarda so pokazali, da je več kot 2,8 milijona urednikov, ki se ukvarjajo s pregledovanjem člankov na Wiki, so uredili svoje doktrine in sčasoma postali manj pristranski.

Postavljeno je bilo vprašanje, ali uredniki in prostovoljci z modrimi težnjami obiščejo modre članke in obratno. Juliet Barbara je povedala Quartzu, da je bil dosežen uravnotežen in viden skupni pogled. Ugotovitve so podprle naslovi IP, ki so obiskali spletno stran. Rezultati, ki jih nevtralizira Wikipedia, niso bili premaknjeni.

Barbara je tudi nakazala, da Wikipedija dela na odkrivanju pristranskosti med uredniki in potencialnimi uporabniki ter v celoti odstrani pristranskost. V zadnjem času je Wiki postavil določene predpise in smernice za upravljanje uporabnikov o tem, kako spreminjajo in komentirajo določeno temo. Po mnenju Greenstein-a, urejanje in spreminjanje člankov zahteva zanesljive in izvirne vire. Skupnost Wikipedije ne dovoljuje prostovoljcem in avtorjem, da spreminjajo znanstvene članke, ki temeljijo na mnenjih.

Sodelavci in uredniki z različnimi političnimi ideologijami, ki sodelujejo v spletnih pogovorih, je primer, ki je vodil do uspeha Wiki pri zagotavljanju strankam brezplačno znanje po vsem svetu. Za politične znanstvenike in obiskovalce, ki so razmišljali o Wikipediji, je pristranska spletna trgovina, je nedavna študija primera, ki so jo izvedli avtorji iz Harvard School of Business, dokazali drugače. V skladu s študijo primera je Wikipedia ena izmed najbolj odličnih spletnih mest, ki delujejo kot nevtralizirajoči dejavnik za stranke z različnimi ideologijami v spornih temah.

November 29, 2017