Back to Question Center
0

Ali je Wiki demokratičen, kot mislite? - Strokovno mnenje s Semalt

1 answers:

Različne študije so pokazale, da je vrsta urednikov odgovorna za objavo in urejanje različnih strani Wikipedije. Oliver King, strokovnjak Semalt , meni, da je varno reči, da je Wikipedia najbolj znana brezplačna spletna enciklopedija. Sorin Adam Matei, profesor šole za komunikacijo Brian Lamb na Univerzi Purdue, je sodeloval z Brianom Brittom, raziskovalcem in docentom za množično komuniciranje in novinarstvo na Univerzi v Južni Dakoti, in pojasnil, kdo ponuja veliko člankov v Wikipediji - pc solution ltd.

Uspešno so dostopali do vseh člankov iz Wikipedije in jih poskušali prevajati v različne jezike od leta 2001 do leta 2010. Najboljši pisatelji in uredniki so izbrali za izdelavo člankov iz Wikipedije, edini izkušeni uredniki pa lahko objavijo svojo vsebino.

Matei pravi, da to, kar vidijo in opazujejo, je, da je nedavno prišlo do jasnega vodstva. Imajo skupino pisateljev in urednikov, ki so odgovorni za oblikovanje vsebine in si 24 urno prizadevajo objaviti kakovost in pristno vsebino na Wiki. Ti uredniki so oblikovali agendo in jih spodbuja občutek odgovornosti, tako kot verska in politična gibanja.

Strokovnjak tudi trdi, da so vrhunski uredniki in pisatelji Wikipedije odgovorni za ustvarjanje osemdeset odstotkov člankov. To razmerje je bilo konstantno in uredniki in ustvarjalci so s časom svoje strategije spremenili.

V danem trenutku obstaja oseba, ki vodi skupino urednikov. Zamisel, da oblikujejo tisto, kar ljudje vedo, jim daje občutek dosežkov. Britt in Matei sta napisali povsem novo knjigo z naslovom Strukturna diferenciacija v socialnih medijih: Adrokracija in entropija. V tej knjigi je razvidno, kako je Wikipedia postala strokovno pregledana spletna stran in najbolj verodostojna enciklopedija na internetu.

Raziskovalci in strokovnjaki so ga razvili, nekateri pa so bolj izkušeni kot drugi. Nekateri raziskovalci so ugotovili, da je Wikipedia spletna različica človeške organizacije in sledi evolucijski poti. Od preprostega in preprostega podjetniškega do birokratskega, je vsakdo odvisen od Wikipedije, saj je to najboljši spletni vir informacij.

Brittova knjiga je predstavila različne zanimive in koristne ugotovitve, kako nastajajo nove elite v svetu komuniciranja. Prav tako poudarja, kako so se družabne medijske skupine razvijale skozi čas .

Adokracija je poseben kraj, prav tako kot Wikipedia, organizacijski sistem pa ga orkesterira. Združuje stabilno in močno hierarhijo z individualno mobilnostjo. Wikipedija ima obsežen nabor podatkov, člankov in vsebin v različnih jezikih, urednike pa spodbuja, da ustvarijo manjkajoče članke o tej velikanski enciklopediji. Varno je reči, da Wikipedia obstaja v več kot tristo jezikih, vendar je večina nepopolnih in relativno majhnih. Ljudje iz vseh delov sveta vsak dan obiščejo Wikipedijo in preiščejo več kot 300 jezikovnih izdaj.

Nekateri med njimi iščejo določene članke in vsebine, ki jih je napisalo več sto tisoč prostovoljcev, ki so odgovorni za gradnjo in vzdrževanje te slavni in brezplačne enciklopedije. Obiskovalci Wikipedine večinoma iščejo članke v angleškem jeziku, drugi pa 30 milijonov vnosov v Wikipediji.

November 29, 2017